PrimeFaces Captcha


Merhaba,

Capthca Nedir?

CAPTCHA (İnsan ve Bilgisayar Ayrımı Amaçlı Tam Otomatik Genel Turing Testi), sınama-yanıt doğrulaması olarak bilinen bir güvenlik önlemidir. CAPTCHA spam ve şifre çözme koruması sağlanmasına yardımcı olur. Bunun için sizden basit bir testi yanıtlamanızı isteyerek şifre korumalı bir hesaba girmeye çalışan bir bilgisayar değil insan olduğunuzu kanıtlamanızı sağlar.

CAPTCHA testleri, deforme edilmiş bir resim şeklinde görünen rastgele oluşturulmuş harf ve/veya rakam dizisi ile bir metin kutusu olmak üzere iki temel parçadan oluşur. Bir testi geçmek ve insan olduğunuzu kanıtlamak için resimde gördüğünüz karakterleri metin kutusuna girmeniz yeterlidir.

Yukarıda Google'ın yaptığı resmi açıklamadır. Buradaki Google'ın resmi sitesinde daha geniş açıklamaya yer vermiştir.

Bilindiği üzere PrimeFaces'in captcha bileşini mevcuttur. Peki bunu projemize nasıl entegre edeceğiz. Bunu anlatmay çalışacağım.

Kullanılan Teknolojiler
Netbeans 8.x
GlassFish 4.1
PrimeFaces 6.0

Projemizde çalışması için öncelikle google captcha sitekey i oluşturmamız gerekmektedir. Buradan giriş yapıyoruz.  Daha sonra aşağıdaki ekran karşımıza geliyor.





Buradan

Label : Etiket ismi.

Domains : Captcha'yı kullanacağınız adresi giriyorsunuz. Kendi localinizde çalıştırmak için mutlaka localhost  olarak domains'e eklemeniz gerekmektedir.



Bu alanları doldurduktan sonra Accept the reCAPTCHA Terms of Service  alanından sözleşmeyi kabul edip (yinede sözleşmeyi okumamızda her zamanki gibi fayda vardır :) ) ardından Register butonuna tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi bir sayfa açılıyor.





Buradaki sitekey'i PrimeFaces Captcha için kullanacağız.



Projemizdeki web.xml'e aşağıdaki gibi ekleme yapıyoruz.


    <context-param>
        <param-name>primefaces.PRIVATE_CAPTCHA_KEY</param-name>
        <param-value>secretkey</param-value>
    </context-param>
    
    <context-param>
        <param-name>primefaces.PUBLIC_CAPTCHA_KEY</param-name>
        <param-value>sitekey</param-value>
    </context-param>



sitekey yazan yere Google Captcha'dan aldığımız keyi yapıştırmamız yeterli olacaktır. Ardından ise index.xhtml dosyasına
<p:captcha/>



Görüldüğü üzere captcha çalışmış bulunuyor. Örneğin bir butona basıp başka bir sayfa geçiş yapmak için öncelikle captcha doğrulaması yapmalıyız aksi takdirde uyarı verecektir.

Sonuç




Sorunsuz javalı günler :)





Yorum Gönder

0 Yorumlar